ČNB na devizové intervence vynaložila již přes 400 mld. korun (19.7.2022) - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Výpis příspěvků 1 až 14 (14)
 
spíše nečíst (3) 19.07.22 11:59  Jiří  (208919)

Náklady intervencí

Náklady nejsou příliš vysoké. Banka sice spotřebovala zhruba 10% rezerv, ale odrazila nedávný medvědí útok, který stlačil forint pod 6 korun za 100 a zlotý na 5 korun. Centrální banka má zhruba 20x vyšší rezervy než v roce 1997, ani opakování tehdejšího scénáře zatím nehrozí.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (3)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (1) 19.07.22 14:19  Tom A  (245632)

Náklady intervencí

Snad mate pravdu, ale centralni banky obecne trh nikdy nepreplati. Nase si halt eura tisknout nemuze. A vsechny tyhle stresy a tanecky kolem kurzu (pro vyvozce i dovozce, investory atd) by nebyly, kdybychom meli euro.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (1)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 21.07.22 23:04  Jiří  (245090)

Náklady intervencí

To je pravda, Eur má banka sice hodně, ale ne nekonečně mnoho. Nicméně korun je na trhu také jen omezené množství a banka je takto z trhu stahuje. Sice lze další koruny generovat půjčkami jako v roce 1997, ale dlouhodobějším operacím brání vysoká úroková míra. Banka má šanci korunu držet velmi dlouho, dokonce by se mohlo stát, že časem převládne opačný býčí trend.

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:

přečíst (4) 19.07.22 11:42  Tom A  (245632)

nejlepsi by bylo prijmout euro

To je jedina rozumna a dlouhodobe udrzitelna strategie zeme, ktera obchoduje predevsim eurozonou. Nestezuju si, mam uroky navazane na repo CNB, ale az oslabi koruna, co timto vydelam v prepoctu na eura zase ztratim... Myslim, ze je cas se zamyslet nad tim, zda ze soucasne situace netezi hlavne bankeri (banky vydelavaji na 7 procentnim uroku), kteri prave v nasich podminkach jsou hlavnimi odpurci eura (treba Kovanda), zatimco prumysl a kazdy rozumne uvazujici clovek (cili ne nacionalista a ideolog) je pro euro.

Dosavadní doporučení: přečíst (4)
Vaše doporučení:
určitě nečíst (2) 19.07.22 12:02  Tomasso  (243566)

nejlepsi by bylo prijmout euro

Já jsem obecně zastáncem evropské integrace. Myslím, že díky ní Evropa zažívá nebývalé období několika dekád bez vyhrocené nenávisti, válek a dobývání jedněch druhými. Ale na otázku vstupu do eurozóny nemám jasnou preferenci. Vnímám to v podstatě jako technikálii. Zejména firmám by to výrazně zjednodušilo práci a snížilo rizika. Na druhou stranu je koruna jedním z mála nástrojů ČNB, kterým může manipulovat svou monetární politiku. To jsou v podstatě jediné dva technické argumenty pro a proti.

Pak do toho spousta lidí vkládá emoce, ať už ze strany konzervativní (koruna je "naše" a basta) anebo liberálnější (je to opruz, měnit peníze na dovolenou - popravdě, tento argument je v dnešní době, kdy všichni platíme kartou, trochu mňouklej) a pak je tu část lidí, kteří pořád hledají dobu, kdy bude přechod na euro nejvýhodnější - jedni s cílem jednorázově na tom vydělat, druzí s nadějí, že ta doba nepřijde nikdy a mezitím se na euro nějak zapomene. Tenhle argument mi přijde úplně nejstupidnější, protože otázka toho, jakou měnou budou platit další generace, fakt není otázkou výhodného kurzu nebo výhodného ekonomického nastavení v době vstupu...

Dosavadní doporučení: určitě nečíst (2)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 19.07.22 13:45  Štětináč Jméno 'Štětináč' používá stále stejný uživatel  ocapekzavinacyahoo.com  (244059)

nejlepsi by bylo prijmout euro

Za celá ta léta diskusí o přijetí eura čtu argument ..že bychom si měli nechat korunu protože je "naše" dnes poprvé. Zato jsem četl nespočet úvah jak přijetím eura budeme spolusplácet dluhy jižního křídla eurozóny, a český důchodce bude připlácet na blahobyt italského či řeckého důchodce.

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (1) 19.07.22 14:34  Tom A  (245632)

nejlepsi by bylo prijmout euro

Nevidim nikoho, kdo by v eurozone trpel nejakym splacenim. Bylo by dobre se zeptat Slovaku, Estoncu, Litevcu, Lotysu, nebo ted i Chorvatu, jak to s tim splacenim je. Oni jen garantuji, ale fyzicky nesplaceji. Ano, pokud se eurozona polozi, bude problem, ceska koruna ale bude v haji davno pred eurem (jeji duveryhodnost je nula, a cesko si pujcuje za vyssi urok nez Italie, mimochodem)

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (1)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (2) 19.07.22 14:11  Tomasso  (243566)

nejlepsi by bylo prijmout euro

On to není argument, který by někdo vyslovoval nahlas, protože zní směšně, ale myslím, že ho tak většina lidí vnitřně vnímá, a že všechny jiné důvody jsou v podstatě zastírací. Myslím, že většina odpůrců eura má vnitřní pocit, že s přijetím eura přijde o část své kulturní identity, protože korunu mají spojenou s celým svým životem.

Ve skutečnosti je euro fakt pouze technický nástroj. Stejně jako koruna. Oboje má své výhody a své nevýhody. Nemyslím si, že by Slováci s eurom cokoliv ztratili a tejně tak nemám pocit, že by na někoho připláceli. Možná by na tom s korunou byli dost podobně. Ale nestěžují si...

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (2)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (1) 19.07.22 14:31  Tom A  (245632)

nejlepsi by bylo prijmout euro

Souhlas, dokonce myslim, ze bez eura by na tom konkretne Slovaci byli o dost hur, jejich koruna byla jeste mene duveryhodna nez nase, mozna by neziskali tolik zahranicnich investic (kdybych byl investor, predevsim z eurozony, pujdu tam, kde maji eura). Ale to je spekulace. Euro take patrne zpusobilo mnohem vetsi prolnuti s slovenske ekonomiky s eurozonou. Naopak pokud nase koruna oslabi, ono povestne dohaneni Evropy se zase trochu opozdi (Madari ani Polaci uz leta nikoho nedohaneji, devalvuji sve meny a zatimco v prepoctu v eurech na hlavu bylo kolem roku 2008 jejich HDP srovantelne se Slovenskem, dnes mu nekoukaji ani na zada, a predbehly je i Pobaltske staty). Ano, zda se, ze vse jsou to jen zastiraci tanecky. Zakladem je patrne opravdu ono prilnuti k te nasi korune, pragmatismus tu jde stranou.

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (1)
Vaše doporučení:
přečíst (3) 19.07.22 12:27  emil  (209298)

nejlepsi by bylo prijmout euro

Společnou měnu s Řeckem, Itálií a Španělskem raději ne. Ty státy si myslí, že budou věčně fungovat na dluh a Německo to zaplatí.Dokud se v Eurozóně budou takovéhle státy tolerovat, je jistější mít korunu.

Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:
přečíst (1) 19.07.22 14:16  Tom A  (245632)

nejlepsi by bylo prijmout euro

Ja myslim, ze trhy vi nejlip jak to je - hlasuji vlastnima penezenkama - kdyby nebyla urokova sazba 7 procent, a hlavne kdyby CNB neintervenovala za silnou korunu, bylo by euro za 30 Kc a inflace 28 procent (recentni vyjadreni CNB). Tolik tedy k duveryhodnosti koruny. Lide co maji na kurz koruny vliv jsou obchodnci v City, ti veri Nemcum, Holandanum ci Rakusanum, ale halt vubec neveri vychodoevropanum, vcetne nas. Je v tom kus nespravedlnosti, muzeme s tim nesouhlasit, ale to je tak asi vse, co proti tomu muzeme delat. Nerad bych aby nastala situace, kdy trh pujde proti korune, CNB dojdou eura a koruna poleti volnym padem, jako nyni (a uz delsi dobu) forint ci zloty, meny, se kteryma se zde na Kurzy.cz neustale srovnavame.

Dosavadní doporučení: přečíst (1)
Vaše doporučení:
určitě nečíst (2) 19.07.22 11:57  pamětník  (234173)

nejlepsi by bylo prijmout euro

Euro ano, ale to je běh na dlouhou trať. Ukazuje se, že peníze vydávané na vysoké úroky nemají smysl, protože balvan 2 bil. cizích peněz matek našich velkobank uložených u ČNB způsobuje, že ČNB tak bez nějakého efektu vyplácí těmto cizincům obří úroky cca 140 mld. Kč za rok a ještě je v rámci korunových intervencí převádí na eura a tak si je úplně zbytečně likviduje navíc oproti ostatním položkám tedy snižuje své devizové rezervy. Rozhodně místo vyhazování korun na úroky by bylo daleko lepší tyto peníze použít na posílení koruny a přes klesající inflaci vytřít zrak cizím bankám a peníze občanům takto vracet ve vykompenzované dovezené inflaci. Takže lze konstatovat, že kdyby ČNB na pár měsíců posílila korunu někam ke 22,50 a vyplácela 3% úroky to je pořád více než ČNB, udělala by pro občany daleko víc. poptávková inflace pomalu končí a na tu dovezenou nemají domácí úroky na koruně žáden skoro žáden vliv. Tady je důležitý faktor času a tady konzervatívní způsob řízení ČNB spíše škodil než pomáhá.

Dosavadní doporučení: určitě nečíst (2)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (6) 19.07.22 12:44  Alastor Jméno 'Alastor' používá stále stejný uživatel  (245105)

nejlepsi by bylo prijmout euro

Já jsem odpůrce eura. Proč? Je to umělý politický projekt postavený na špatných základech a jednou se zhroutí. Zadlužení Německa kolem 70 % HDP proti zadlužení Itálie 160 % je toho jasným důkazem. Zatímco Německo bylo schopné svůj dluh po "hypoteční" krizi snižovat, ten italský, španělský a francouzský neustále roste. S Machstrijskými kritérii si politici vytřeli. Teď si vytírají eurem samotným, když selektivně nakupují italský dluh ve snaze udrtžet úrok italských dluhopisů nízko a v podstatě jen oddalují nevyhnutelné - agónii a krach eura. V sázce je ekonomika celé Evropy.

Do toho si připočtěte, jaké dojnice vedou EK, EP a ECB a odpovězte si na základní otázku. Věříte jim? Věříte tomu, že to dělají dobře a že Evropu vedou k větší prosperitě? Věříte tomu, že mají odpovídající ekonomické vzdělání a pracují ve shodě se zájmy nás všech? Já sám pro sebe mám odpověď jasnou: NE. Ne, nevěřím jim ani pozdrav. Nikdo z nás je nezvlolil. A vidím, že dluhové nůžky mezi I, F, Š a Německem se neustále rozevírají. Nikdo z těch politiků už se ani nesnaží tlačit vlády k zodpovědné politice. Na to se jaksi tiše rezignovalo. Je to klid před bouří.

EU a eurozóna jsou pro mě domečkem z karet. Je to časovaná bomba. Jen nevidím na display, kdy to buchne. A do takového spolku já vstupovat rozhodně nechci. Ano, až euro krachne, pravděpodobně nás to stáhne dolů také. A nebo možná ne. Pokud se naše vláda bude chovat zodpovědně a zastaví zadlužování...

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (6)
Vaše doporučení:
určitě nečíst (5) 19.07.22 13:08  Tomasso  (243566)

nejlepsi by bylo prijmout euro

"Je to umělý politický projekt postavený na špatných základech a jednou se zhroutí."

Tohle poslouchám 20 let a euro je druhou nejobchodovanější měnou na světě a je přítomno ve třetině objemu mezinárodního obchodu. Největším hitem na českých internetech kolem roku 2010 bylo: "Do dvou let je po euru". Možná to jednou přijde, ale doufám, že to už tu nebudu, protože v té situaci nám koruna fakt ničím nepomůže...

Dosavadní doporučení: určitě nečíst (5)
Vaše doporučení:


Diskuze ČNB na devizové intervence vynaložila již přes 400 mld. korun (19.7.2022), další stránky: 1
stránkovat diskuzi po 10 | 20 | 50

Odkazy k diskuzi ČNB na devizové intervence vynaložila již přes 400 mld. korun (19.7.2022)

ČNB na devizové intervence vynaložila již přes 400 mld. korun (19.7.2022) - zdrojová stránka k tématu diskuze ČNB na devizové intervence vynaložila již přes 400 mld. korun (19.7.2022).

Zasílání Denního souhrnu názorů na ČNB na devizové intervence vynaložila již přes 400 mld. korun (19.7.2022) e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu ČNB na devizové intervence vynaložila již přes 400 mld. korun (19.7.2022).

 Burza Prime 09:19 
Název Kurz Změna
 COLT(CZG)  678.00  +1.35% 
 ČEZ  947.50  -0.11% 
 ERSTE  1 128.00  +1.03% 
 GEN(NORTON)  565.00  0.00% 
 GEVORKYAN  256.00  0.00% 
 KB  773.50  -0.58% 
 KOFOLA  297.00  0.00% 
 MONETA  98.80  -0.80% 
 PHOTON  43.80  -2.99% 
 PILULKA  176.00  -1.12% 
 PM  14 960.00  0.00% 
 PRIMOCO   810.00  0.00% 
 VIG  732.03  +0.14% 
Komodity online
 Ropa 80.89 USD 08:58   
 Zlato 2320.80 USD 08:58   
 Stříbro 30.15 USD 08:58   
 Káva 220.63 USD 31.05   
 Cukr 18.33 USD 31.05   
 Bavlna 75.19 USD 08:58   


Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.